Fritz Røed

Norsk billedhugger. Født på Bryne i Time kommune.

Mest kjent for monumentalverket "Sverd i Stein" i Stavanger.

Fritz Røed ble født i 1928 og døde i 2002. 12 år gammel flyttet han til Oslo, der han studerte ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og ved Statens kunstakademi.

Fritz Røed studerte med Per Palle Storm på Kunstakademiet fra 1948 til 1951, ved Akademiet i København under Einar Utzon-Frank i 1951 og ved Academie de la Grand Chaumiere i Paris under Ossip Zadkine i 1952.

Røed tilhørte sammen med blant andre Arne Vinje Gunnerud og Skule Waksvik en generasjon norske billedhuggere som fra 1950-årene utførte en rekke offentlige arbeider, blant annet i tilknytning til den utstrakte boligbyggingen etter Andre verdenskrig. Han markerte seg senere i livet som en frodig og fabulerende formidler av "leken i kunsten".

 

Sverd i stein

Monumentet er laget av skulptøren Fritz Røed fra Bryne og ble avduket av Kong Olav i 1983. Det er plassert på Myllehaugen ved Hafrsfjord i Stavanger kommune.

Sverd i Fjell symboliserer at samlingen av Norge etter slaget i Hafrsfjord i ca. 872, er fullført og at våpen ikke skulle være nødvendig mer. Sverdene er kopier av sverd som er funnet på forskjellige steder i Norge. Det store symboliserer kongen og de små er småkongene som ble beseiret. Monumentet er 9,2 m høyt og er laget i bronse. 

Fritz Røed skulpturpark

"Ei vise om livet".

Fritz Røed skulpturpark ligg langs Bryneåna midt i sentrum av Bryne og vart opna 1. oktober 2004. Kunstneren Fritz Røed (1928-2002) planla skulpturparken som ei vise der det ene verset tar det andre i hånden og fører deg gjennom tema som frihet, omsorg, fryd, fred, ufred, håp og livsglede.

Parken består av 10 skulpturer med stor spennvidde i stil og størrelse. Her er det humor, alvor, lek og ettertanke. Livsglede i det enkle og det kraftfulle, og stort rom for dine egne meninger og tolkninger.

 

Arne Vinje Gunnerud

Arne Vinje Gunnerud.  1930 - 2007. Norsk billedhugger. Født i Oslo. 

Omfattende skulpturproduksjon med en rekke offentlige arbeider i Norge.
I tillegg deltok han på en rekke utstillinger, og han var blant annet festspillutstiller i Bergen 1978.